Forside / Aktiviteter / Besøg seværdigheder / Museer, attraktioner og byer
Museer, attraktioner og byer
Ved Gudenåen er der masser af muligheder for at kombinere natur og kultur. Læs herunder om nogle af de mange museer og attraktioner - og om Gudenåens byer.
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Tørring
Tørring er den sydligste by ved Gudenåen og et godt udgangspunkt for oplevelser ved Gudenåen, Tørring er landskendt som startsted for kanosejlads på Gudenåen, hvor Tørring Camping og Tørring Kanoudlejning er omdrejningspunktet for byens turister fra ind- og udland. Tørring er desuden et godt udgangspunkt for vandreture til Gudenåens kilde mod vest og Uldum Kær mod øst.
Læs mere om Tørring
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Uldum
Uldum ligger tæt på skøn natur i Uldum kær – i gåafstand fra byen. Uldum Kær er et af Danmarks største vådområder med ruteafmærkede gangstier og cykelstier gennem kæret. Der er desuden etableret rasteplads for kanoer, fugletårne og borde og bænke, man kan bruge, hvis man er på udflugt.
Det lokale kulturhus Karensdal er vært for gode koncerter i løbet af året og rummer en B&B. Uldum mølle rummer et arbejdende museum og har velbesøgte arrangementer i løbet af året.
I Uldum er der mulighed for indkøb m.v.
Læs mere om Uldum
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Brædstrup
Brædstrup ligger 6 km vest for Gudenåen og er godt udgangspunkt, hvis du vil opleve Gudenåen. Cykelrute 31 forbinder Brædstrup med Gudenåen og Den Genfundne Bro ad en nedlagt banestrækning, og der er kun ca. 11 km. til Klostermølle. Både Den Genfundne Bro og Klostermølle er to af de helt store attraktioner ved Gudenåen. I Brædstrup er der rig mulighed for overnatning og indkøb. Læs mere om mulighederne via linket herunder.
Læs mere om Brædstrup
Foto: Mads Østergaard
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Voervadsbro
Voervadsbro er en lille by lige ned til Gudenåen. Her er fin teltplads med fine faciliteter og indkøbsmulighed ved Det Lille Røgeri. Fra Voervadsbro er der ikke langt til Sukkertoppen, der er en 108 meter høj, kegleformet knold af hvidt kvartssand. Fra toppen er der en majestætisk udsigt over skove, dale og Mossø. Turen derop går ad en sti midt mellem å og stejle skrænter skabt af ismasserne efter sidste istid.
Læs mere om Voervadsbro
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Gl. Rye
Gl Rye er et godt udgangspunkt for ture ved Gudenåen og det sydlige Søhøjland - tæt på Klostermølle, Øm Kloster, Gudenåens natur og rekreative muligheder. Byens kirke var en vigtig valfartskirke i middelalderen med helligkilden Sct. Søren - og byen scene for Danmarkshistorien, da Chr. III. blev valgt til konge i 1534, hvilket betød reformationens indførelse i Danmark.
Læs mere om Gl. Rye
Sct. Sørens Kirke, Gl. Rye
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Ry
Lad Ry være udgangspunkt for dine gudenåoplevelser. Du kan komme hertil med tog, du sejle med både turbåd og i kano, kajak eller motorbåd. Himmelbjergruten mod Silkeborg starter - eller slutter - i Ry, og du kan gå både syd- og nord om søerne. Ry er en hyggelig by med både overnatningsmuligheder, spise- og indkøbssteder foruden cafeer og diverse butikker.
Læs mere om Ry
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Silkeborg - Danmarks outdoorhovedstad
Silkeborg er oplagt udgangspunkt for ture omkring Gudenåen og i Søhøjlandet. Ud over at ligge midt i naturen med let adgang til ture på vand og på land ad stier til storslåede udsigter og steder at besøge, er der også masser af muligheder for at bo og leje udstyr. Desuden er der mange events - bl.a. Riverboat Jazz Festival i juni, Regatta Silkeborg i august og Danmarks Outdoor festival i september.
Læs mere om Silkeborg
Foto: Silkeborg Kommune
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Bjerringbro
Bjerringbro ligger på den nordlige strækning af Gudenåen og er også et godt udgangspunkt for gudenåoplevelser. Den ligger lige ned til Gudenåen, og her er både mulighed for overnatning, indkøb, restaurant- og cafebesøg. Desuden kan du leje både kanoer og moutainbikes. Trækstien går igennem Bjerringbro, og der er togstation.
Læs mere om Bjerringbro
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Ulstrup
Ulstrup ligger på kanten af Gudenåen. Her er en fin shelterplads - Dannebrogpladsen - og gode muligheder for at købe ind. Trækstien går lige forbi - og der er togstation, så det er let at kombinere turen i kano eller på gåben med toget. På nordsiden af Gudenåen ligger Ulstrup Slot.
Læs mere om Ulstrup
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Langå
Langå var engang et knudepunkt for jernbanen - og det bærer den fortsat præg af - her kan du komme med tog både mod nord, sydøst og vest. Den gamle jernbanebro er fra 1862 og har været sprængt under både krigene i 1864 og anden verdenskrig. På stationen er bevaret det gamle vandtårn, der rummede vand til damplokomotiverne. der er flere muligheder for overnatning og indkøb. Og så er Langå berømt for sit laksefiskeri.
Læs mere om Langå
Gudenåens byer - fra syd mod nord
Randers
Hvor der tidligere var aktivitet af pramdragere og omlastning af varer på Tørvebryggen i Randers, er der i dag et aktivt fritidsliv af folk, der nyder nærheden til naturen. Gudenåen er sjælen i Randers, der ligger lige dér, hvor Gudenåen møder Randers Fjord, og det ferske bliver salt. Her har Randers ligget siden tidlig middelalder og været bindeled mellem nord og syd, det indre Jylland og verden omkring. Man fornemmer tydeligt historien i Randers' hyggelige gamle gader.
Læs mere om Randers
Foto: Christian Sloth Olesen, Randers Kommune
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Uldum Mølle Museum
Se, mærk og fornem den levende kulturhistorie i en smuk gammel mølle fra 1895. Se med egne øjne, hvordan melet blev produceret og få indblik i det ædle håndværk, der har præget området i århundreder. Uldum Mølle er en af de største møller i Danmark. Møllen er en kulturhistorisk perle og en autentisk og nærværende oplevelse.
Find Uldum Mølle på Gudenåkortet
Uldum Mølle, foto: Lasse Torp
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Vestbirk Vandkraftværk
I kølvandet på første verdenskrig opstod tankerne om at udnytte åens vandmasser til el-produktion. Området ved Vestbirk Garn- og Tricotagefabrik var velegnet på grund af et stort fald i åen. En kreds af lokale el-selskaber gik derfor sammen om at oprette et fælles selskab, der fik koncession på at opføre og drive et vandkraftanlæg.
Find Vestbirk Vandkraftværk på Gudenåkortet
Vestbirk Vandkraftværk
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Den Genfundne Bro
Øst for Brædstrup og vest for Vestbirk ligger en unik turistattraktion med en utrolig historie. Den smukke bro over Gudenåen, der lå gemt og (næsten) glemt i en menneskealder, er i dag et af landets mest populære udflugtsmål – og det med god grund.
Den Genfundne Bro er en kulturhistorisk perle og et stykke genoplivet Danmarkshistorie - dækket af en dæmning i 85 år, men gravet fri og restaureret i 2014. I dag er broen et storslået syn og en endnu større oplevelse.
Broen står i dag som et symbol på smuk, industriel ingeniørkunst, efter den blev restaureret til fordums storhed i 2014. Den røde stålgitterbro var Nordens højeste af sin slags, da den blev bygget i 1899, og i dag har den fået både rækværk og planker at gå på, så besøgende kan nyde udsigten over Danmarks eneste flod, Gudenåen.
Find Den Genfundne Bro på Gudenåkortet
Foto: Mads Østergaard
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Gl. Rye Mølle
Museet på Gl. Rye Mølle ligger på en bakketop i Gl. Rye, hvorfra der er storslået udsigt over skove og lyngbakker. Der er også flere vandrestier i området, som udgår fra museet.
Museet på Gl. Rye Mølle er et lokalmuseum, som fortæller Gl. Rye- og Himmelbjerg-egnens kulturhistorie. Det er åbent fra maj.
Find Gl. Rye Mølle
Foto: Gl. Rye Mølle
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Øm Kloster Museum
Øm Kloster Museum ligger pragtfuldt placeret i det smukke østjyske Søhøjland ved ruinerne af Danmarks bedst belyste middelalderlige kloster. Ruinparken, på to tønder land, fremviser den mest fuldkomne grundplan, der kendes af et dansk cistercienserkloster.
Se udstillingerne om munkenes dagligdag, og besøg klosterhaven med 80 forskellige lægeplanter, samt bryghaven med humle, porse, maltbyg og gamle sorter af frugttræer.
Find Øm Kloster Museum på Gudenåkortet
Øm Kloster Museum
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Høgdal
Høgdal er en historisk gård, der ser ud som landbruget så ud her for 100 år siden. Efter aftale modtages grupper til ophold, oplevelser og aktiviteter omkring det gamle skovlandbrug. Her arrangeres også hen over året adskillige spændende dage med hver sit tema, som f.eks. så-dag, æbledag, ulddag osv.
Find Høgdal på Gudenåkortet
Foto: Høgdal
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Museum Jorn
Museum Jorn finder du smukt beliggende i Silkeborg direkte ned til Gudenåen. Museet blev grundlagt af Asger Jorn (1914-1973), en af CoBrA kunstnerne og en af de mest betydningsfulde danske kunstnere i det 20. århundrede. I museets åbne værksted kan du og din familie eksperimentere med kreative aktiviteter, hvor alle materialer er frit tilgængelige. Her kan alle være med – både børn og voksne – og gerne i samarbejde med hinanden. I er velkommen til at tage jeres eksperimenter med hjem.
Læg også vejen forbi Café Cobra, der er en lille oase med udsigt over Gudenåen. Menuen skifter efter årstiden, men er altid fuld af farver og smagsindtryk.
Find Museum Jorn på Gudenåkortet
Foto: Museum Jorn
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
AQUA Akvarium & Dyrepark
AQUA Akvarium & Dyrepark er et helt specielt sted i Danmark, hvor du kan møde danske dyr i deres naturlige omgivelser. Præcis som i naturen – bare tættere på. I AQUA Akvarium & Dyrepark hyldes den danske natur, og en del af udstillingen er dedikeret Gudenåen. Du behøver slet ikke at rejse til regnskoven eller den afrikanske savanne for at kunne forundres og fascineres. Danmark har nemlig en unik natur fyldt med spændende dyr, som kan give dig fantastiske oplevelser, og som alle har en helt vild historie at fortælle dig… det handler bare om at lytte til den.
Find AQUA på Gudenåkortet
AQUA Akvarium & Dyrepark
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
KunstCentret Silkeborg Bad
På det gamle kurbad KunstCentret Silkeborg Bad kan du opleve skiftende udstillinger af både danske og internationale kunstnere, der gang på gang forvandler det gamle kurbad ”Silkeborg Bad” til et inspirerende sted fyldt med overraskelser.
Find KunstCentret Silkeborg Bad på Gudenåkortet
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Gudenåcentralen
Tangeværket er Danmarks største vandkraftværk. Det blev bygget efter energikrisen under første verdenskrig. Værket bliver også kaldt Gudenåcentralen. Det begyndte sin elproduktion i 1921, og fremstillede i 1920’erne mere end 20 procent af hele Jyllands elforbrug.
Find Gudenåcentralen på Gudenåkortet
Foto: Gudenåcentralen
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Høj Stene
Der var ikke meget at se, men det er lykkes arkæologerne fra Moesgaard Museum at finde resterne fra en meget stor skibssætning - måske en kongegrav. Den er nu genopført.
Skibssætningen ved Vejerslev var kun kendt fra tidligere optegnelser, blandt andet en udateret beretning, som man mener, er fra den første halvdel af 1800-tallet. Her omtales skibssætningen som næsten 90 meter lang. Det er en helt usædvanligt store skibssætning, som kun er overgået af den langt yngre skibssætning ved Kongernes Jelling. Helt tilbage i 1600-tallet er stedet omtalt som Høj Stene.
Fortidsmindet er nu blevet genopført, da alt var fjernet for mange år siden.
Find Høj Stene på Gudenåkortet
Foto: Claus Moestrup, Favrskov Kommune
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Gudenådalens Museum
Gudenådalens Museum er Bjerringbroegnens lokalhistoriske museum med en permanent udstilling om landbrug og håndværk, men også om Vikingetiden.
Museets hovedattraktion er kopierne af de 1000 år gamle fra fra det nærliggende Mammen - øksen og de to mankestole, effekter fra en grav - sandsynligvis fra en vikingehøvding. På museet finder du også en lille park med runesten, da området mellem Bjerringbro og Randers er et af de områder i Danmark, hvor der er fundet allerflest runesten.
Find Gudenådalens Museum på Gudenåkortet
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Ulstrup Slot
Ulstrup Slot ligger smukt lige op ad Gudenåen, ikke langt fra Randers og Langå.
Historisk kan Ulstrup herregård føres tilbage til slutningen af det 14. århundrede, da herremandsfamilien Brandsen skulle have bygget den første gård. Jens Nielsen (Løvenbalk), Aunsbjerg, fik Ulstrup i pant år 1404 og to år senere tilskødedes dele af godset dronning Margrete. Der er adgang til slotsplads og park i forbindelse med de årlige arrangementer.
Find Ulstrup Slot på Gudenåkortet
Ulstrup Slot
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Randers Regnskov
Randers Regnskov får du en tropisk oplevelse med fritlevende aber, leguaner, dovendyr, jaguarer og mange andre eksotiske dyr. Regnskoven er et sandt sansebombardement af tropiske naturoplevelser i mødet med fascinerende dyr fra både Sydamerika, Afrika og Asien. Du kan også opleve den danske istid. I Istiden kan du gå på opdagelse i dødislandskabet og se, hvad der gemmer sig i isen, lege i rensdyrjægerens lejr, møde de finurlige præriehunde og opleve et af nordens absolutte toprovdyr på klos hold, jærven.
Find Randers Regnskov på Gudenåkortet
Foto: Randers Regnskov
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Museum Østjylland, Randers
På Museum Østjylland, Randers, kan du komme på en spændende kulturhistorisk tidsrejse helt fra oldtid til nutid. Museet formidler historien på en legende og humoristisk måde, der taler til alle sanser. I de faste udstillinger kan du opleve og lære om livet på Randersegnen helt fra menneskets første tilstedeværelse for 100.000 år siden til i dag.
Find Museum Østjylland på Gudenåkortet
Foto: Museum Østjylland
Museer og attraktioner - fra syd mod nord
Randers Kunstmuseum
Museet er fyldt med spændende kunstoplevelser for enhver smag, og rummer et højt antal markante værker af den danske billedkunsts hovedkræfter igennem de sidste 200 år. Den unikke samling tæller mere end 4.000 værker.
Den store samling omfatter både malerier, skulpturer, blandformer, tegninger, fotos og grafik, der viser udviklingen inden for dansk billedkunst fra ca. år 1800 og frem til i dag. Du kan også finde eksempler på udenlandsk kunst, der er med til at belyse nogle af de tendenser, der findes i den danske samling.
Find Randers Kunstmuseum på Gudenåkortet
Kulturhus_kunstværk, JULIE