Gudenåen MIDT - Søhøjland og panoramaudsigter

Fra Klostermølle til Silkeborg løber Gudenåen gennem det smukke Søhøjland. Oplev det bølgede mosaiklandskab, de storslåede udsigter og den søgrønne natur, som gør godt for krop og sjæl.

Oplevelser i Det Rekreative Søhøjland

Under det landskendte Himmelbjerget breder sig et bølget mosaiklandskab, hvor Gudenåen flyder igennem et af Danmarks ældste turistområder. Søerne indbyder til ro og skønhed og udgør en smuk juvel i det danske landskab.

Oplev Himmelbjerget – og de mange andre bjergtagende udsigter. Gå på Himmelbjergruten. Oplev Søhøjlandet fra vandsiden.
Kør på et af Danmarks bedste MTB-spor, Danmarks Tag. Eller kombinér din gåtur med en tur på en af turbådene.

Gudenåen - NORD, MIDT, SYD
Oplev Søhøjlandet

Himmelbjerget

Himmelbjerget er et af mest ikoniske steder ved Gudenåen og i Søhøjlandet. 125 meter knejser det over Juelsøs overflade. Den gennemsnitlige stigning er på 6,4, men udsigten over Søhøjlandets søer og skove er hele turen værd! Himmelbjergtårnet på toppen vidner om stedets særlige historie om Blicher og demokratihistorien. Siden forfatteren Steen Steensen Blicher i 1839 kaldte til national og folkelig vækkelse på Himmelbjerget for første gang, har stedet været et ikonisk, nationalt samlingssted. Der holdes fortsat grundlovsfest på Himmelbjerget hvert år den 5. juni.
Læs mere om Himmelbjerget (eksternt link)
Himmelbjerget
Oplev Søhøjlandet

Himmelbjergruten rundt om søerne

Oplev Søhøjlandet til fods ad Himmelbjergruten, der følger søerne mellem Ry station og Silkeborg station. Ruten nord om søerne er ca. 25 km. Her kan du kombinere din tur med toget, der stopper i både Laven og Sejs. Ruten syd om søerne er også ca. 25 km. Vær opmærksom på, at turen fra Ry og ca. 6 km mod Silkeborg hedder Aarhus-Silkeborg Vandreruten. Hvor søerne er smallest, mellem Skyttehusets Outdoorcamp og Restaurant Ålekroen, kan du tage en cykelfærge over og således forkorte din tur.
Læs mere om Himmelbjergruten
Himmelbjergruten Nord
Oplev Søhøjlandet

MTB Danmarks Tag

Danmarks Tag er et af Danmarks bedste moutainbikespor! Og det er ikke for nybegyndere! Der er sløjfer, hop, brems og hårnålesving – smalt, stejlt og sving på rødder. Sporet har flere sjove og vilde nedkørsler, både ’Død ko’, ’Sort guld’ og ’Smeden’. Med de mange nedkørsler følger selvfølgelig også en masse opkørsler, hvor der er mange højdemeter at hente.
Læs mere om Danmarks Tag (eksternt link)
POV image of a mountain biker following another biker on a trail
Foto: Silkeborg Kommune
Oplev Søhøjlandet

Hjejle-bådene

De 9 historiske Hjejlebåde er en unik del af Søhøjlandet. "Hjejlen", der blev indviet i 1861 og er verdens ældste kulfyrede hjuldamper, er perlen i flåden. I sommerhalvåret sejler bådene mellem Silkeborg, Himmelbjerget, Laven og Ry - og gør flere stop undervejs. Se sejltider og anløbsteder via linket herunder. Søhøjlandet byder på en unik mulighed for at kombinere din vandre- eller cykeltur med en tur på en af de historiske hjejlebåde.
Hjejlen og turbådene (eksternt link)
Oplev Søhøjlandet

I kano, kajak eller på sup

Der er flere muligheder for at leje en kano, kajak eller sup i Søhøjlandet, ligesom der også er mulighed for at købe en guidet to-dages tur - se mere via linket herunder. Oplev Gudenåen og de mange søer fra vandsiden.
Oplev Søhøjlandet fra vandsiden
Kano
Foto: Silkeborg Kommune
Oplev Søhøjlandet

Silkeborg - Danmarks outdoorhovedstad

Silkeborg er oplagt udgangspunkt for ture omkring Gudenåen og i Søhøjlandet. Ud over at ligge midt i naturen med let adgang til ruter, stier og storslåede udsigter og steder at besøge, er der også masser af muligheder for at bo og leje udstyr. Desuden er der mange events - bl.a. Riverboat Jazz Festival i juni, Regatta Silkeborg i august og Danmarks Outdoor festival i september.
Silkeborg - Danmarks Outdoorhovedstad
vestre søbad silkeborg
Oplev Søhøjlandet

Ry

Ry er ligeledes et oplagt udgangspunkt, når man vil opleve Gudenåen og Søhøjlandet. I Ry er der indkøbs- og overnatningsmuligheder og hyggelige museer og caféer. Herfra kan du vandre, sejle, cykle - tage toget eller turbådene Turisten til Himmelbjerget eller Laven.
Oplev Søhøjlandet

Øm Kloster Museum

Nord for Mossø ligger Øm Kloster Museum, der formidler klostrenes historie. Og dem har der været mange af ved Gudenåen. Du kan også tage lidt længere mod syd og besøge Klostermølle, hvor Voer Kloster lå i middelalderen. Find dem på Gudenåkortet.
Øm Kloster Museum (eksternt link)
Øm Kloster Museum

Find det hele på Gudenåkortet

På Gudenåkortet kan du finde faciliteter, overnatningsmuligheder, spisesteder, attraktioner og fortællinger
Gudenåkortet