Gudenåen SYD - smalle åløb og overjordisk stemning

Fra Tinnet Krat til Klostermølle løber Gudenåen fra sin kilde gennem Gudars land. Herfra stammer sagnet om halvguden Gudar, som skabte Gudenåens slyngninger og navn. I dette overjordiske landskab overgår naturens skønhed sig selv.

Oplevelser i Gudars Land

På denne strækning er mennesket lille i den store sammenhæng. Her flyder Gudenåen fra sin kilde gennem Gudars land. I dette overjordisk landskab overgår naturens skønhed sig selv.

Her synes naturen uberørt og fortryllet ved kilden og langs det smalle åløb – og de jungleagtige åbredder, klaser af vandranunkler, trækroner ud over åvandet og mosekonen, der brygger.

Sagnet fortæller os, at halvguden Gudar røvede den skønne Else og derved skabte Gudenåens slyngninger og navn.

På strækningen har mennesker i årtusinder levet i pagt med naturen. Landskabet her indbyder til stilhed, ro og fordybelse.

Det Store Vandskel, landets største egekrat, Tinnet Krat, piblende kildevæld, Danmarks største kærområde, Uldum Kær, med særligt bevaringsværdigt plante- og dyreliv, enestående udsigt fra Sukkertoppen og ikke mindst Den Genfundne Bro.

Gudenåen NORD, MIDT, SYD
Oplev i Gudars land

Gudenåens kilde

Området ved Gudenåens kilder er ikonisk! Med få 100 meters mellemrum udspringer henholdsvis Danmarks længste å - Gudenåen - og løber mod øst, og Danmarks vandrigeste å - Skjern å - og løber mod vest. Ned imellem de to kilder løber den ældgamle Hærvej. Der er en mindre parkeringsplads tæt ved kilderne. Vil du gå længere er der en parkeringsplads til langstidsparkering ved Koutrupgaard.
Find Gudenåens kilde på Gudenåkortet
gudenåens udspring
Oplev i Gudars land

Tørring

Tørring er en af de få byer ved Gudenåen på den sydligste strækning. Den er derfor rigtig god at besøge, når du vil opleve den sydlige del af Gudenåen. Bo på Tørring Camping og gå til Gudenåens kilde. Eller den gå den modsatte vej - til Uldum Kær, hvor der mange fine stier og smuk natur at opleve. Tørring er også god at proviantere i inden kano-, gå- eller cykelturen.
Læs mere om Tørring
Foto: Ebbe Pedersen, kano- og kajakklubben Gudenå
Oplev i Gudars land

Uldum Kær

Uldum Kær er et stort kærområde øst for Tørring. Oprindeligt var det en stor sø, som Gudenåen løb igennem. Men efterhånden groede søen til med bl.a. tørvemos. Både under 1. og 2. verdenskrig blev der gravet tørv i kæret. I dag kan man se de gamle tørvegrave som firkantede søer.
Find Uldum Kær på Gudenåkortet
Foto: Hedensted Kommune, Uldum Kær
Oplev i Gudars land

Den Genfundne Bro

Broen står i dag som et symbol på smuk, industriel ingeniørkunst, efter den blev restaureret til fordums storhed i 2014. Den røde stålgitterbro var Nordens højeste af sin slags, da den blev bygget i 1899, og i dag har den fået både rækværk og planker at gå på, så besøgende kan nyde udsigten over Danmarks eneste flod, Gudenåen.
Find Den Genfundne Bro på Gudenåkortet
Den Genfundne Bro
Foto: Mads Østergaard
Oplev i Gudars land

Gudenåstien mellem Voervadsbro og Klostermølle

En af de mindre kendte vandreruter ved Gudenåen er strækningen mellem Voervadsbro og Klostermølle. Ådalen er smal, og du går med åen på den ene side og den høje dalskrænt skabt af vandmasserne, da isen smeltede væk for over 10.000 år siden, på den anden side. Lige syd for Klostermølle passerer du et af Gudenåens mange udsigtspunkter - nemlig Sukkertoppen med udsigt over Mossø og kig op til Gl. Rye.
Find den på Gudenåkortet
Oplev i Gudars land

Sukkertoppen og Klostermølle

Denne skønne seværdighed kombinerer smuk natur med spændende kulturhistorie. Det gamle benediktinerkloster og papirfabrik er i dag et yndet udflugtsmål, der egner sig storslået til picnic. Her er der gamle fredede bygninger, en lille udstilling og et udkigstårn med udsigt over Jyllands største sø, Mossø.
Find Klostermølle på Gudenåkortet
tørreladen klostermølle
Foto: Aleksander Mogensen

Find det hele på Gudenåkortet

Find ruter, faciliteter, indkøbs- og overnatningssteder m.v. på Gudenåkortet
Gå til Gudenåkortet
Foto: Mads Østergaard