Oplev Gudenåen fra vandsiden

Vær klar til unikke naturoplevelser - i kano, kajak, robåd, på sup eller i motorbåd. Læs mere om mulighederne her på siden.

Foto: Silkeborg Kommune

I kano på Gudenåen

En kanotur på Gudenåen er en storslået naturoplevelse for både børn og voksne. Turen byder på store kontraster – fra den smalle åstrækning med kun få byer i syd, gennem det mere aktive Søhøjland med mere dramatisk landskab og til den bredde ådal i nord, hvor åen til sidst bliver delta og fjord.

Vær opmærksom på, der er flere steder, hvor kanoen skal bære over – bl.a. ved Vestbirk, Ry og Gudenåcentralen, at Gudenåen er ensrettet mellem Tørring og Klostermølle, og at man ikke må gå i land alle steder. Læs mere om strækningerne her på siden. Sæt dig ind i reglerne via linket herunder.

Sæt dig ind i reglerne
Foto: Niceshot David Jervidal

I kano på den sydlige del af Gudenåen

Oplev Gudenåens smalle og snoede strækninger på den sydlige del fra Tørring til Klostermølle. Velegnet til børnefamilier, nybegyndere.

I kano i Søhøjlandet

I Søhøjlandet passerer I flere søer og her er mere aktivitet. Mulighed for flere afstikkere. Der er ca. 30 km mellem Klostermølle og Silkeborg.

I kano på den nordlige del af Gudenåen

Mellem Silkeborg og Randers er åen bredere, og der er mange muligheder for at gå i land og opleve enestående kulturhistorie - fx et besøg på en af de mange pramdragerkroer.

Her kan du leje kano og kajak

Der er flere muligheder for at leje kano, kajak og supboards på Gudenåen. Udlejningssejladsen på Gudenåen er reguleret af hensyn til naturen og andre brugergrupper. Derfor er udlejningskanoerne forsynet med registreringsnummer og udlejerens logo. Du kan finde en liste over de godkendte udlejere på Gudenåen – både dem, der udlejer til lange ture, og dem, der kun udlejer til timesejlads – ved at følge linket herunder.

Liste over udlejere
Foto: Niceshot David Jervidal

I kajak på Gudenåen

Gudenåen er som skabt til kajaksejlads, og du kan både opleve tæt bebyggede bymiljøer og absolut ro i uberørt natur.
Sæt dig ind i reglerne inden du tager afsted
Foto: Favrskov Kommune

I robåd på Gudenåen

Gudenåen kan også opleves i robåd.

Der findes ca. 10 ro- og kajakroklubber langs Gudenåen og dens tilløb. De fleste medlemmer nyder daglige ture i nærområdet, men mange medlemmer ror også hele Gudenåen og tilløbene igennem. Desuden kommer der hvert år mange gæster, der nyder en dagtur, en weekendtur eller måske en hel uges ro-ferie. Der gælder de samme regler for robåd som for kano.

Læs om reglerne for sejlads her
Foto: Jens Szabo

I motorbåd på Gudenåen og søerne

Alle motorbåde i Gudenåen og på søerne skal registreres - enten med permanent registreringsnummer eller et gæstenummer.
I motorbåd
Foto: Silkeborg Kommune

Nørreåen - ca. 40 km

Vidste du, at du også kan sejle på Nørreåen? Mellem Rindsholm syd for Viborg og Fladbro vest for Randers løber Nørreåen, der nok er det roligste sted, du kan sejle i Gudenåsystemet. Nørreåen er smal og med svag strøm – den mest krævende del af fra Rindsholm til Tapdrup. Vær opmærksom på, at der er langt mellem faciliteterne. Find dem på Gudenåkortet.

Nørreåen løber gennem en bred ådal til Fladbro, hvor den 700 m længere ude løber sammen med Gudenåen og fortsætter til Randers.

Nørreåen er et helt specielt naturområde præget af eng, mosearealer og smalle jordlodder ned til åen. Åen falder kun ca. 4 meter i alt, hvorfor engene ofte er oversvømmet.

Find Nørreåen på Gudenåkortet