Udsigtpunkter og naturperler

Foto: Bendt Nielsen
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Tøvtløs Banke

Tøvtløs banke er toppen af en såkaldt falsk bakke med udsigt over den øvre (sydlige) Gudenådal. Der er bord-bænk sæt.
Find Tøvsløs Banke på Gudenåkortet
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Sukkertoppen

I skovklædt terræn ligger en af Danmarks største bakker, Sukkertoppen, med en formidabel udsigt over Søhøjlandets smukke natur. Sukkertoppen er med sine 108 meter ikke et af de allerhøjeste, men udsigten er svær at matche.
Find Sukkertoppen på Gudenåkortet
Foto: Bendt Nielsen
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Himmelbjerget

Himmelbjerget ligger 125 meter over Julsø og 147 meter over havet, og den gennemsnitlige stigning er 6,4 %. Men udsigten over Søhøjlandets søer og skove er hele turen værd. Kommer du fra parkeringspladsen, er toppen - og udsigten - dog nem at komme til, da den ligger i næsten samme højde.
Find Himmelbjerget på Gudenåkortet
Himmelbjerget
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Bryggebjerg og Udsigten

Bryggebjerg ligger på nordsiden af Juelsø, 80 meter over havet. Herfra samt fra det ca. 20 meter lavereliggende område, der kaldes Udsigten, er kigget ud over Gudenåen, søerne og skovene helt fantastisk. Adgangen for offentligheden til Bryggebjerg og Udsigten er sikret ved fredning. Fra de to steder kan man opleve udsigten over Julsø til Himmelbjerget.
Find Bryggebjerg på Gudenåkortet
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Kongestolen

Udsigtspunktet Kongestolen er let at finde - en trætrappe fra Slåensø fører op til Kongestolsvej og Kongestolen. Kun 100 meter længere mod sydøst ad Kongestolsvej finder du Danmarks højeste træ, som er halvanden gang højere end Rundetårn. Douglastræet blev plantet i 1895 og er sidst målt i 2018, hvor det var 53,7 meter høj.
Find Kongestolen på Gudenåkortet
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Udsigtspunkt ved Kroghs Bænk

Fra Kroghs Bænk, har man et flot vue ud over Almind Sø og ind mod Silkeborg. Og der er faktisk stadig en bænk, selv om kammerherre Frederik Ferdinand von Krogh døde i 1844.
Find Kroghs Bænk på Gudenåkortet
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Store Troldhøj

Fra Store Troldhøj nord for Silkeborg er der en malerisk udsigt over Gjern Bakker og Gjern å, som slynger sig i gennem den velafgrænsede ådal. Løvskoven i området omkring Store Troldhøj er et meget flot og biologisk værdifuldt egekrat.
Find Store Troldhøj på Gudenåkortet
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Busbjerg

Fra Busbjerg vest for Ulstrup er der en smuk udsigt over Gudenådalen. Der er muligheder for at gåture i området.
Find Busbjerg på Gudenåkortet
Foto: Favrskov Kommune
De mest populære udsigtspunkter - fra syd mod nord

Udsigten ved Ørum kirke

Fra Ørum Kirke er der en smuk udsigt over Gudenådalen og engene syd for Randers.
Find Ørum Kirke på Gudenåkortet
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Gudenåens kilde

I Tinnet Krat pibler en kilde op af jorden og markerer starten på Gudenåen, der løber mod øst. Ikke langt derfra løber en anden kilde mod vest - det er begyndelsen på Skjernåen. Ned imellem de to spæde åløb løber Hærvejen. Det store vandskel er en fantastisk og unik naturoplevelse med smukt landskab på den jyske højderyg. Området er et godt udgangspunkt for vandreture med flere skiltede ruter i området. Gudenåens udspring er en del af Danmarks naturkanon.
Find Gudenåens kilde på Gudenåkortet
Gudenåens kilde
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Uldum Kær

Uldum Kær er et 1200 ha stort sammenhængende kærområde mellem Tørring og Uldum, som gennemstrømmes af Gudenåen. De store engarealer giver anledning til et særligt bevaringsværdigt plante- og dyreliv. Med respekt for naturen har man gjort Uldum Kær tilgængeligt for besøgende. Således er der lavet skiltede stiforbindelser og træbroer gennem særligt våde dele af kæret.
Find Uldum Kær på Gudenåkortet
Foto: Hedensted Kommune, Uldum Kær
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Klostermølle

Denne skønne seværdighed kombinerer smuk natur med spændende kulturhistorie. Det gamle benediktinerkloster og papirfabrik er i dag et yndet udflugtsmål. Her er der gamle fredede bygninger, en lille udstilling og et fugletårn med udsigt over Jyllands største sø, Mossø. Fra Klostermølle er der ikke langt til udsigtspunktet Sukkertoppen.
Find Klostermølle på Gudenåkortet
tørreladen klostermølle
Foto: Aleksander Mogensen
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Lyngbakkerne ved Gl. Rye

Et smukt kuperet hedeareal øst og sydøst for Gammel Rye. De højeste bakker er Galgebakke og Musebakke henholdsvis 101 og 94 meter over havet. Der er en del stier rundt i området. De åbne dele af lyngbakkerne er primært tør hede med spredte egetræer og med planter som hedelyng, blåbær, tyttebær, plettet gøgeurt med flere. I fugtige lavninger kan man blandt andet finde klokkelyng, rundbladet soldug og blåtop. Der lever mange sjældne smådyr i bakkerne.
Find Lyngbakkerne på Gudenåkortet
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Alling Vest

Alling Vest er et stort område på ca. 270 hektar og er et storslået naturområde. Her er masser af smuk natur og et rigt dyreliv. Områdets specielle landskab er dannet under den sidste istid, hvor afsmeltningen har skabt de dale og kløfter, som man ser i dag. Den største af disse dale er Århusdalen, som strækker sig fra Aarhus til Silkeborg og er hjemsted for en lang række af områdets søer, heriblandt Knudsø, Birksø og Julsø. Langs den 7.4 km lange vandrerute gennem området findes nogle af Søhøjlandets absolut bedste udsigtspunkter. Turen går gennem Alling by, som har en af Danmarks mindste kirker. Der er en vandrerute, der starter og slutter ved Alling, og der er rig mulighed for storslåede naturoplevelser, uanset om man tager hele eller kun dele af den 7.4 km afmærkede rute. Parkeringspladsen ved Alling beboerhus er et godt og centralt udgangspunkt for turen.
Find Alling Vest på Gudenåkortet
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Slåen Sø

Slåensø er Danmarks reneste sø, og den ligger smukt i Silkeborg Sønderskov. Du kan gå en flot tur rundt om hele søen, og så er det også her, du kan se Danmarks højeste træ. Søen ligger i et meget kuperet terræn. Den er et yndet udflugtsmål med Kongestolen (82 m højt) umiddelbart syd for Slåensø, hvorfra der er en flot udsigt ud over søen. Lige i nærheden står Danmarks højeste træ, en douglasgran, der er over 50 meter højt. Du må gerne bade i søen - og den er så ren, at du også kan drikke af den. Søen er opstemmet cirka 2 meter for i sin tid at udnytte vandkraften, der har drevet både en mølle, et savværk og en træskofabrik ved udløbet til Millingbæk. Slåensø når en dybde af op til 12 meter. Den har kun tilløb af vand fra en række okkerholdige kilder på sydsiden, og ved deres udløb kan man flere steder se sumpagtige røde aflejringer. Med det begrænsede vandtilløb har søen meget rent vand.
Find Slåen Sø på Gudenåkortet
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Sindbjerg og Stoubjerg

Sindbjerg og Stoubjerg er et smukt naturområde med to lyngdækkede toppe beliggende i hedeområdet nord for Sejs og Borre Sø, ca. 5 km sydøst for Silkeborg. Sindbjerg er 103 meter og Stoubjerg er 99 meter højt. Fra toppene er der en vidtstrakt udsigt især i syd og sydøstlig retning. Man ser hele sørækken fra Silkeborg til Himmelbjerget. Sindbjerg og Stovbjerg regnes ligesom Himmelbjerget for at være såkaldte "falske bakker" - skrænter der er dannet, da isen borteroderede det nærliggende landskab. På Sindbjerg står en mindesten over redaktør Sophus Sørensen for hans virke for fredningen af området. I alt er i dag 56 ha fredet. Fredningen skal sikre, at de også fremover forbliver lyngklædte, og at udsigten fra bakkerne til bl.a. Himmelbjerget bevares.
Find Sindbjerg og Stoubjerg på Gudenåkortet
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Sminge Sø

Sminge sø er gennemstrømmet af Gudenåen og har tilløb fra Gjern Å. Sminge Sø ligger nordøst for Silkeborg, og du kan bedst komme til søen ved at vandre ad Trækstien langs Gudenåen mod Svostrup fra Resenbro eller fra vandsiden. Bemærk dog af der er sejlads forbudt i dele af søen. Find mere på sejladspaagudenaaen.dk. Sminge Sø er omgivet af kær og sumpede rørbevoksninger og er en meget rig fuglelokalitet, både som ynglested og rasteplads for nordiske svømmefugle.
Find Sminge Sø på Gudenåkortet
traekstien
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Langå Egeskov

I Langå Egeskov genfindes et helt særegent skovbillede af en kroget, kreaturbidt egeskov, som vi genkender fra guldaldermalerierne. I jordfællesskabets dage, altså før år 1800, gik Langåbøndernes dyr om sommeren på græs i en fælles græsgang. Langå Egeskov er en sådan gammel, bevokset "udmark". I snart 200 år har græssende kreaturer ædt næsten alt fremspiret træopvækst, således at de gamle krogede ege ses i deres maleriske skønhed. Her er et mylder af hulrugende fugle, der i de gamle og døde træer finder ynglemuligheder. Insekt- og svampelivet er uovertruffen, da de døde træer giver gode vækstbetingelser. Der er et rigt plante- og dyreliv. Mange steder i skoven står døende træer, som gradvis omsættes og indgår i naturens kredsløb.
Find Langå Egeskov på Gudenåkortet
De mest populære naturperler ved Gudenåen

Gudenåengene

Det er Aage V. Jensens Naturfond, der står bag genskabelsen af de 328 hektar enge og vådområder på begge sider af Gudenåen mellem Langå og Randers. Hornbæk Enge, Væth Enge og Vorup Enge - tilsammen Gudenåengene. I perioden 2003-2008 blev igangsat Vandmiljøplan-projekter med det formål at minimere tilførslen af næringsstoffer til selve Gudenåen. I forbindelse med dette arbejde er der genopstået værdifulde vandområder og våde enge, hvor fuglelivet, smådyrene og floraen har fået forbedrede levevilkår og nu kan udvikle sig frit. Nærheden til Randers by giver arealerne stor rekreativ betydning. Gangstier fører rundt i området, hvor hævede træplatforme og fugletårne sikrer udsigten nær Gudenå. Ved pleje med græsning sikres engenes lysåbne karakter.
Find Gudenåengene på Gudenåkortet
Foto: Jakob Lerche

test

test