Foto: Kom ud - Erik B. Jørgensen

Gudenåens tre kerneværdier og fire kerneforællinger

Gudenåens tre kerneværdier

Guddommelig

Eksempler til inspiration: Profiler det, der er outstanding. Brug imagebilleder med wow-effekt. Kommunikér de storslåede og helt unikke fortællinger. Formidl religiøse fortællinger endnu mere og endnu tydeligere. Skab unikke fysiske rammer på særlige steder – som f.eks. loungebænke, hængekøjer og tænkebænke. Udvikl oplevelser eller skabe rammer til ro, nærvær og intimitet som f.eks. meditation og yoga langs åen. Fokuser på bæredygtige tiltag, der beskytter det naturskabte og rene. Træf beslutninger, som skaber løsninger af høj kvalitet. Have en æstetisk og sammenhængende visuel identitet.
Gudenåens kerneværdier
Gudenåens kerneværdier
Gudenåens tre kerneværdier

Foranderlig

Eksempler til inspiration: Kommunikér vandet som et element i konstant bevægelse og forandring. Fortæl om istiden, der forandrede landskabet fuldstændigt. Formidl afvekslingen i landskabet langs hele åen. Åbn også brugernes øjne for det eventyrlige i den våde oplevelse langs åen. Brug klimafortællinger aktivt på online og offline medier. Tilbyd klimaforedrag og -vandringer - skab forståelse ved at perspektivere til andre europæiske floder og oversvømmelseshændelser. Kommunikér biodiversiteten som et resultat af vandets evige bevægelse – våde enge, frøspredning med vand og strømfald som gydesteder. Formidl kulturhistorien på tværs af tid – gerne med udgangspunkt i ét sted, så forandringen over tid er tydelig. Brug billeder af vandets bevægelighed. Anvend før- og nu-billeder til at illustrere forandringer over tid. Vejled om hjælpemidler til en våd vandring – eksempelvis galocher. Brug facebookgruppen Farbargudenå – opsæt ventuelt webcams på steder, der ofte er oversvømmede (iagttag regler herom).
Gudenåens kerneværdier
Gudenåens kerneværdier
Gudenåens tre kerneværdier

Oplevelsesrig

Eksempler til inspiration: God infrastruktur og fysiske rammer. Wayfinding i topklasse. Skab et levende oplevelseslandskab ved at formidle aktiviteter langs åen. Skab et levende oplevelseslandskab ved også at kommunikere overnatningssteder, spisesteder, museer, shopping m.v. Fokusér på å-naturens flora og fauna som oplevelsesmål. Skab unikke rammer for motion og sundhed. Skab og understøt levende fællesskaber som f.eks. fotogrupper, farbargudenå og lokale vandreforeninger. Målgruppeorienteret kommunikation - ”call to action” og ”what’s in it for me”. Lav samarbejde med influencere på outdoor- og friluftsfeltet. Skab partnerskaber og understøt kommercielle aktører, der tilbyder oplevelser langs åen. Udvikl merchandise til at fremme aktive naturoplevelser langs åen.
Gudenåens kerneværdier
Gudenåens kerneværdier
Gudenåens kernefortællinger

Den ikoniske Gudenå

Hold fast i den stærke fortælling om Gudenåen som Danmarks længste å på 160 kilometer fra sit udspring i Tinnet Krat til sit udløb i Randers Fjord. Gudenåen vokser på sin lange vej mod havet med vand fra hundredevis af kilder til en imponerede strøm, før den breder sig ud i et eventyrligt delta. Brug også den utrolige fortælling om vandet, der har strømmet i årtusinder gennem det nedfrosne istidsdanmark, nøgen tundra, tæt urtidsskov og frem til moderne tider. Vandet følger stadig israndslinjen fra den seneste istid, men landskabet er forandret – og forandrer sig stadig. Fortæl den storslåede historie om vandet, der stiger og falder, breder og samler sig i en uendelighed – og derved giver liv til helt særlige arter. Fremhæv enestående særværdigheder som det store vandskel, Gudenåens kilde, Danmarks højest beliggende og mest sørige landskab, Himmelbjerget, Danmarks største skovområde, et af landets ældste turistområder, mægtige og fuglerige vådområder, et storladent floddelta, bjergtagende panoramaudsigter, kilometervis af luksuriøse boardwalks, landshistoriske klostre, slotte og herregårde, historiske broer, utallige fortidslevn og offerfund. Det er tilladt at prale!
Foto: Claus Moestrup, Favrskov Kommune
Gudenåens kernefortællinger

SYD - Gudars Land

På denne strækning er mennesket lille i den store sammenhæng. Her flyder Gudenåen fra sin kilde gennem Gudars land. I dette overjordisk landskab overgår naturens skønhed sig selv. Det er helt kort kernefortællingen. Her synes naturen uberørt og fortryllet. Fremhæv de intime og magiske naturoplevelser langs det smalle åløb – de jungleagtige åbredder, klaser af vandranunkler, trækroner ud over åvandet og mosekonen, der brygger. Brug sagnet om halvguden Gudar, der røvede den skønne Else og derved skabte Gudenåens slyngninger og navn. Beskriv dyr og planter som storslåede og mirakuløse skabninger. På strækningen har mennesker i årtusinder levet i pagt med naturen og udført religiøse handlinger. Fortæl om de mennesker – eksempelvis Uldumpigen, der dukkede op i et offerområde sammen med flere skeletter og offergaver i krukker fra jernalderen, og Klostermølles munke, der udnyttede vandets kraft. Hold fast i, at landskabet her indbyder til stilhed, ro og fordybelse. Tal til sanserne med ord, som kan føles, duftes, smages, høres og ses. Fremhæv især Det Store Vandskel, landets største egekrat, Tinnet Krat, piblende kildevæld, Danmarks største kærområde, Uldum Kær, med særligt bevaringsværdigt plante- og dyreliv, enestående udsigt fra Sukkertoppen og ikke mindst Den Genfundne Bro.
Foto: Niceshot David Jervidal
Gudenåens kernefortællinger

MIDT - Det rekreative Søhøjland

Under det landskendte Himmelbjerget breder der sig et bølget mosaiklandskab, hvor Gudenåen flyder igennem et af Danmarks ældste turistområder fra sidste halvdel af 1800-tallet. Lad det være kernefortællingen. I Søhøjlandet har mennesker holdt ferie, rekreeret, vandret i bakker og skove, sejlet på søerne, søbadet og dyrket spejdersport igennem århundreder. Der er en rød tråd frem til det moderne Silkeborg kendt som Danmarks Outdoorhovedstad, hvor vi mennesker stadig er aktive i naturen. Der er et veludbygget net af stier og andre faciliteter, og man møder hinanden i fællesskaber til årlige begivenheder som Regatta og Danmarks Outdoorfestival. Læg hovedvægten på den kulturhistoriske fortælling om, hvordan folkesundheden under den tidlige industrialisering kom i fokus, især blandt de bedre stillede, og hvordan ferieloven senere muliggjorde masseturismen. Beskriv det storslåede søhøjland med Himmelbjerget som Jyllands første turistattraktion. Fremhæv gerne restaurationer og souvenirkiosker, søbadesteder, kursteder, feriekolonier - og verdens ældste hjuldamper, Hjejlen, der stadig sejler gæster ud på Julsø blandt kanoer og småbåde. Beskriv landskabet med de markante panoramaudsigter og den søgrønne natur som rekreativ med fokus på, at den gør godt for krop og sjæl.
Gammelkol voldsted på Himmelbjergruten nord
Gammelkol voldsted på Himmelbjergruten nord
Gudenåens kernefortællinger

NORD - Pramdragernes land

Fra Silkeborg til Randers løber Trækstien gennem pramdragernes landskab – selve stien har sit navn fra dem. På denne strækning eksisterer allerede en stærk og kendt fortælling, som med fordel kan dyrkes endnu mere. I dag følger vi i pramdragernes fodspor på hævede stier og vidunderlige boardwalks med terrasser ud over den ikoniske Gudenå. Man går i en verden af vand gennem eventyrligt vildnis, forbi landets største opdæmmede sø, gennem hellige ådale og under historiske broer. Fortæl historien om Trækstien, pramdragerkroer, byer, der voksede frem omkring ladepladser, æ swot mand samt historiske havne som Tørvebryggen i Randers og havnen i Silkeborg. Kernefortællingen skal appellere til følelser og vække identifikation. Fortæl de menneskelige historier om pramdragerne. Træk gerne tråde til floder i Europa for at sætte fortællingen ind i international sammenhæng - det styrker kernefortællingen. Mod nord springer laksen i historisk fiskevand, hvor laksegårde tidligere lå side om side. Lystfiskere står i kanten af den forsølvede strøm i jagt på den store fangst. Beskriv dette lystfiskerparadis og læg vægt på fiskevandets europæiske standard. Fortæl om det unikke flodlandskab nær udløbet. Hvor pramme tidligere stagede afsted, zigzagger i dag kanoer, kajakker og SUP-boards mellem øer af siv – åen har stor betydning for de lokale. Træk tråde til det moderne Randers i de vilde flod- og deltaomgivelser med magiske naturoplevelser. Læg vægt på de genskabte våde enge. Træk Gudenåen ind i Randers i en fortælling om intelligent klimasikring med bl.a. unikt regnvandsbassin, klimabro og Flodbyen Randers. Her vokser å og by sammen.